Förberedelser inför Stockholm Marathon 2018

Förberedelser inför Stockholm Marathon 2018

Ska du springa Stockholm Marathon den 2 juni 2018? Spännande! Är det första gången du springer så undrar du säkert hur man förbereder sig inför ett så långt lopp? Oroa dig inte, så länge du tränar och håller igång kommer du klara det! Med rätt träning och lite pannben kommer vi igenom loppet.

Vi alla är olika och vill förbereda oss olika, det viktigaste är att göra det som känns bäst för dig!
Disclaimer: Jag är inte professionell inom löpning och har ingen utbildning eller några certifikat inom coachning - MEN jag är en glad motionär som sprungit Stockholm marathon så här talar jag endast från min erfarenhet.

10 heta tips när du lägger upp din träning inför loppet:


  1. Börja lugnt
    Var försiktig i början så du inte skadar dig! Lyssna på kroppen, speciellt om du inte är en van löpare. Öka distansen långsamt och backa om kroppen känner att den behöver det. Risken att en liten känning blir en allvarligare skada är inte att borsta under mattan. Rätta till alla eventuella fel så tidigt som möjligt!

  2. Följa ett program
    Hur ska jag lägga upp träningen? Hur många dagar i veckan ska jag springa? Ska jag springa snabbt, långsamt, långt eller i backar?
    Varför inte följa ett program som hjälper dig med alla dessa frågeställningar? Själv brukar jag börja med att följa program tills jag känner mig tillräckligt självsäker för att kunna bestämma själv. Program är jättebra om du har svårt med självdisciplin, speciellt dom där dagarna då vi bara vill ligga i soffan och det regnar ute…

  3. Sätt upp ett mål
    Att ha mål är alltid bra! Bestäm dig för en måltid och kämpa för den! Var realistisk när du sätter dina mål för att inte skada dig eller bli besviken.

  4. Springa andra lopp innan
    Toppa formen med andra lopp. Det är dels bra att springa andra förberedande lopp eftersom du får testa på att springa tillsammans med andra. Detta är speciellt bra om du inte sprungit så många lopp tidigare. Du får känna på hur det är att springa när det är trångt och du kan lära dig att fortfarande hålla din fart utan att bli för påverkad av löparna runt dig. Det är bra att få känna på känslan av tävling och testa pressa dig själv när det gäller.

  5. Missa INTE långapassen!
    Det är dessa pass som kommer få dig igenom loppet, det är iallafall min erfarenhet! När kroppen skriker efter 3 mil och du inte vill springa mer kommer dessa pass att kicka in. Du har varit här förut, du kan springa långt och kroppen orkar. Tack vare dessa pass går du inte utan springer även sista milen. Psyket är med, allt tack vara de där långpassen du kört och vet att du kan! Missa och snåla inte på dessa pass. De ger styrka, pannben och uthållighet som du behöver ta med dig till loppdagen!

  6. Välj ut kläderna du ska löpa i innan!
    Kläderna ska sitta skönt hela vägen. Köp INTE nya skor dagarna innan, spring i det du tränat i. Ta inga onödiga risker, du har tillräckligt att tänka på, låt inte illasittande kläder eller skavsår stoppa dig.

  7. Ta det lugnt dagarna innan loppet
    Spring inte ända in i väggen. Ta det lugnt dagarna innan loppet. När du går ut och springer, om du gör det någon dag innan så spring varken långt eller för snabbt. Håll bara självförtroendet uppe. Du vill inte springa så kroppen inte är 100% på loppdagen.

  8. Komplettera din träning
    Testa andra träningsformer. Varva löpningen med att gå på spinning, cykla ute, simma eller yoga. Risken med att bara springa är att du kan skada dig. Att springa handlar inte bara om att kunna springa snabbt eller långt. Du måste ha styrka för att kroppen ska hålla. Glöm inte bort bålstyrkan. Det är bålen som håller dig uppe när du springer. Styrketräna hela kroppen och hålla dig stark så kommer löpningen att bli både enklare och säkrare!

  9. Träna på att äta och dricka när du springer
    När du springer ett marathon kommer du behöva dricka och kanske äta. Dricka erbjuds längst hela banan med jämna mellanrum, drick på dom om du inte har egen vätska med dig. Du kan ha med egen vätska, detta kan vara bra för du får dricka när du behöver. Men allt har för- och nackdelar. Egen vätska betyder mer vikt vilket kan bli tungt längs vägen. Det är svårt att säga om du ska ha egen vätska eller inte. Mitt första marathon hade jag ingen vätska med mig och förlitade mig helt på vätskestationerna. Det som var jobbigt var att jag hade tränat med en vätskeblåsa på ryggen och var van att kunna dricka när jag ville, så när jag sprungit 3 km och ville dricka (eftersom jag gjort de under hela träningen) så fanns det inget vatten och allt kändes lite ur synk.
    Längs banan erbjuds tex. Bananer för de som vill ha. Jag hade med mig gel som jag tryckte i mig var 10:onde km. Detta är upp till var och en men det viktigaste är att du ska ha TESTAT det innan. Vill du ha gel på loppdagen, testa hur din mage reagerar på gel när du springer, samma sak med bananer!

  10. Vila
    Det är viktigt att vila när man är löpare. Du måste lyssna på kroppen och lita på det den säger. Vila för att inte springa sönder dig, vila för att inte tröttna!

Stockholm marathon går som sagt av stapeln den 2 september och innan dess finns det lopp som är perfekta för att testa och toppa formen med! Som jag tidigare nämnde är det bra att testa på något lopp innan du springer maran. Här kommer ett par lopp du kan testa formen på:

Premiärmilen, Detta är även den enda 10 km-lopp att seeda dig till maran på. Stockholm, 24 mars.
Varvetmilen, Helsingborg, 18 mars.
Tjejmilen 21K, Stockholm, 21 april.
Höganäs Halvmarathon, Skåne, 21 april.
Kungsholmen Runt 21.1 km / 10 km, Stockholm, 5 maj.
Lundaloppet 10 km, Skåne, 5 maj.
Vårmilen 10 km, Stockholm,
Göteborgsvarvet 21.1 km, Göteborg, 19 maj.

Hoppas du springer in på tiden du drömmer om. Lycka till!

Glöm inte bort att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev här under och få rabatt på kommande lopp under året. Vem vet, kanske får du en på ditt favoritt lopp!